trees.jpg

Rolul educativ al taberelor

18 January 2022by Florin Staicu

Tabăra este o amintire în sine – noi o transformăm într-o amintire extraordinară; este locul în care se cultivă autonomia, încrederea și relațiile sănătoase cu ceilalți. Este un loc de creștere și dezvoltare personală.

Pe lângă rolul lor recreativ, taberele „ Camps 4 Kids” oferă copiilor foarte multe experiențe de învățare, de antrenament pentru minte , pentru  corp și formare a unor deprinderi esențiale pentru viață.

Responsabilitatea este cuvântul cheie. Ne dorim copii conștienți, empatici și responsabili, iar taberele, prin programul lor atent structurat, într-o atmosferă ludică, oferă copiilor contextele de care au nevoie.

Sunt părinte. Am emoții…Copilul meu pleacă în tabără.

  • Toți copiii pleacă în tabăra cu bagajul experiențelor din familie. Dacă am fost atenți la rutinele lor de acasă, dacă le-am oferit încredere și am vegheat formarea deprinderile de care au nevoie la fiecare vârstă, atunci primele zile vor fi mai ușoare, lipsite de îngrijorări, iar asta îi va ajuta să se conecteze cu locul în care se află;
  • Decizia de a trimite copilul în tabără trebuie luată ținând cont de nevoile sale, dar și de ceea ce este pregătit să facă acesta atunci când este într-un loc nou. Răspunsurile la următoarele întrebări pot fi reperele în luarea deciziei de a trimite copilul în tabără sau de a-l pregăti adecvat pentru o astfel de experieță.

Copilul meu poate dormi singur sau alături de 1, 2 colegi?

Reușește să mănânce fără ajutor permanent?

Își poate organiza obiectele personale?

Are deprinderi de autoîngrijire?

Își poate comunica nevoile?

  • Desprinderea de cuibul familiei – deloc ușoroară pentru mulți copii, este foarte necesară în procesul de autonomizare și de afirmare personală. Este important să validăm emoțiile copiilor. Cu siguranță nu este ușor să pleci de acasă atunci când ești mic. În același timp, este important să le povestim propriile noastre experiențe din copilărie, să le amintim că vor fi alături de colegi, prieteni și adulți care îi ajută la nevoie și că se vor bucura de multe activități indeite.
  • Reziliența și tăria de caracter: Nimic nu crește în boluri de cristal! Taberele și excursiile școlare aduc experiențe noi și benefice. Copiii învață să nu renunțe cu ușurință la obiectivele lor, să socializeze, să aibă inițiative; se centrează mai usor pe soluții, își exporează creativitatea și își dezvoltă trăsăturile de caracter.
  • Contactul cu copilul pe durata taberei. Zilele de început sunt esențiale pentru crearea relației dintre copii și supraveghetorii lor, pentru adaptarea la lumea taberei și pentru internalizarea unor reguli noi. Doar oferind copiilor spațiu pentru acomodare, putem avea certitudinea confortului lor emoțional. Contactul cu copilul are în vedere nevoile sale, nu doar dorința de a ne reasigura că se descurcă într-un loc nou.

Florin Staicu